Există numeroase teorii referitoare la cauzele care provoacă apariţia diverselor forme de diabet, de la depunerea colesterolului în plăci în jurul celulelor beta, până la afecţiuni legate de autoimunitate şi tulburări genetice. Alte teorii firmă că diabetul se datorează stresului şi obezităţii.
Fiecare celulă din organismul uman este o celulă genetică. În funcţie de cauzele enumerate anterior, unele celule se epuizează mai mult decât altele. Toate aceste stări de slăbiciune sunt exacerbate şi se transmit mai departe noii generaţii. Din cauză că nu conştientizăm consecinţele, specia umană se confruntă în prezent cu grave tulburări tisulare, al căror efect este existenţa bolilor cronice şi degenerative.
Nu uitaţi că există două cauze principale ale apariţiei bolilor, ale oricărei boli. Prima cauză şi cea mai importantă este toxicitatea, iar cea de-a doua este acidoza, care se manifestă sub forma inflamaţiilor. Aceste două cauze sunt de fapt rezultatul a ceea ce mâncaţi, beţi, inhalaţi şi aplicaţi pe piele, dar şi al gândurilor şi sentimentelor pe care le nutriţi. Acestea sunt modalităţile prin care fie vă fortificaţi organismul şi celulele care îl compun, fie îl slăbiţi.

TRATAREA DIABETULUI

În cazurile de diabet de care m-am ocupat, am trecut bolnavii pe un regim obligatoriu din fructe crude, proaspete. Acest tip de dietă are calitatea de a purifica şi regenera pancreasul şi glandele suprarenale. De asemenea, este important ca pacientul să respecte combinaţiile benefice de alimente (vezi instrucţiunile privind asocierea alimentelor, prezentate în capitolul 7, „Meniu pentru amplificarea vitalităţii”), deoarece procesele de fermentaţie şi putrefacţie a alimentelor afectează în mod advers pancreasul şi nivelul de zahăr din sânge. În cadrul terapiei, asociez cu dieta alimentară un program de detoxificare constând din plante medicinale şi o formulă de susţinere a funcţiei pancreatice (vezi capitolul 8 pentru plante medicinale şi formule din plante medicinale ca susţinere terapeutică). Dacă bolnavii de diabet de tip II recurg la un program de detoxificare adecvat şi benefic şi folosesc simultan plante medicinale cu proprietăţi superioare, ei vor renunţa la insulină în decurs de trei până la opt săptămâni.

Recomand întotdeauna ca tratamentul să se desfăşoare în prezenţa şi cu concursul unui practician specializat în probleme de sănătate, fiindcă acesta vă poate îndruma în cursul procesului de detoxificare. Este vital să verificaţi permanent nivelul zahărului din sânge. Glicemia poate scădea brusc şi rapid şi nu este cazul să administraţi o cantitate prea mare de insulină când zahărul din sânge se va normaliza. Fiindcă, în acest fel, poate surveni coma diabetică.

Apelaţi la intuiţie. Nu vă grăbiţi şi faceţi totul în mod inteligent. Dacă urmaţi un tratament cu insulină şi dacă vă reglaţi singur sau vă verificaţi zilnic glicemia, nu trebuie să fiţi îngrijorat dacă nivelul zahărului din sânge înregistrează o creştere temporară. Anumite fructe pot determina creşterea temporară a glicemiei. Dacă aţi remarcat că un anumit soi de fructe a provocat creşterea glicemiei, nu vă rămâne decât să renunţaţi la acel fruct până când glicemia va reveni la valori normale. Nu uitaţi că scopul tratamentului este purificarea şi regenerarea pancreasului şi a glandelor suprarenale, şi nu tratarea diabetului.

Reţineţi că zaharurile complexe de tipul sucrozei, maltozei şi dextrozei pot supraîncărca organismul cu glucoză. Iar dacă încercaţi să pompaţi o cantitate excesivă de glucoză direct în celule, prin administrarea de insulină, nu veţi rezolva problema. Soluţia este să evitaţi consumul de alimente care conţin zaharuri complexe.

Veţi remarca faptul că proteinele, mai ales cele din carne, determină creşterea nivelului de zahăr din sânge. Carnea nu este un tip de aliment echilibrat, deoarece are un conţinut preponderent proteinic. Prin urmare, organismul va dezintegra grăsimea şi o va converti în glucoză, pentru a induce starea de echilibru. Glucoza care intră în reacţii va determina creşterea nivelului glucozei din sânge.
Există o multitudine de cauze care contribuie la declanşarea diabetului. Secretul este să adoptaţi un regim simplu. Consumaţi acea hrană care a fost concepută pentru organismul uman – fructe, legume şi nuci.

„Nu există boli incurabile, ci numai oameni incurabili.” Asta înseamnă că unii oameni nu reuşesc să se vindece fiindcă nu doresc să fie sănătoşi. Mulţi se folosesc de boală fiindcă vor să fie în centrul atenţiei familiei sau a altora. Multe persoane nu mai găsesc resurse interioare şi caută dragostea şi susţinerea în exterior, aşteptând ajutor de la alţii în procesul de însănătoşire. Învăţaţi să vă întăriţi şi să depindeţi numai de dumneavoastră înşivă; obişnuiţi-vă să petreceţi mai mult timp în singurătate.
Învăţaţi cât puteţi de mult despre alimente şi efectele reale pe care le exercită asupra ţesuturilor. Nu trebuie să vă temeţi niciodată de Dumnezeu şi de natură. Efectele devastatoare pe care le are diabetul asupra omului sunt imense, însă leacul este atât de simplu! Chiar dacă perioada necesară vindecării de diabet este cuprinsă între şase luni şi un an, tot este mai bine decât să vă petreceţi restul vieţii în suferinţă. Eliberaţi-vă de boală. Alegeţi să fiţi sănătoşi.