Alimentele pot fi împărțite în două categorii: au fie o reacție acidă, fie o reacție alcalină în organism. Vă rugăm să rețineți: acest lucru nu este neapărat legat de pH-ul real al alimentelor. De exemplu, citricele sunt de natură acidă, dar de fapt au un efect alcalinizant asupra organismului.

Este important să înțelegem ce alimente se încadrează în ce categorie și diferitele efecte asupra sănătății pe care le au asupra organismului.
»Cum determinam daca un aliment are o reactie acida sau o reactie alcalina?
În general, dacă un aliment este dominant în elemente acide sau alcaline, determină dacă va produce o reacție acidă sau alcalină în organism. Pentru a determina aciditatea vs alcalinitatea este folosită o metodă de laborator numită titrare:
1.) O anumită cantitate de alimente este incinerată, care ține locul digestiei. Cenușa este apoi amestecată cu apă distilată și se măsoară conținutul de minerale al soluției finale pentru a determina aciditatea sau alcalinitatea acesteia.
Alimentele foarte electrice și hidratante lasă minerale alcaline după ce sunt digerate, cum ar fi calciul, sodiu, potasiu și magneziu.
Alimentele care conțin în principal minerale alcaline conferă alcalinitate celulelor și fluxului de deșeuri metabolice. Substantele alcaline contin sodiu, potasiu, calciu, magneziu si fier.
Atunci când alimentele inflamatorii și care formează mucus sunt descompuse, ele lasă reziduuri precum sulf, fosfor și azot, denumite reziduuri cu reactive acidă.

Alimentele care conțin în principal minerale alcaline conferă alcalinitate celulelor și fluxului de deșeuri metabolice. Substantele alcaline contin sodiu, potasiu, calciu, magneziu si fier.
»Ce efect au alimentele care produc reactii alcaline, asupra corpului nostru?
Alimentele care creaza reactii alcaline calmează și răcesc inflamația din organism. Oamenii sunt potriviți din punct de vedere biologic pentru alimentele care formează predominant reactii alcaline. Majoritatea fluidelor noastre corporale ar trebui să fie alcaline, inclusiv saliva, sângele, urina, lichidele sinoviale, fluidele cerebrale și enzimele digestive (cu excepția celor din stomac). Stomacul produce enzime acide pentru a susține digestia optimă a proteinelor și pentru a îndepărta orice agenți patogeni și bacterii dăunătoare.

2.) Dr. Robert Morse ne da un exemplu foarte interesant in cartea, 𝘛𝘩𝘦 𝘋𝘦𝘵𝘰𝘹 𝘔𝘪𝘳𝘢𝘤𝘭𝘦 𝘚𝘰𝘶𝘳𝘤𝘦𝘣𝘰𝘰𝘬: 𝘙𝘢𝘸 𝘍𝘰𝘰𝘥𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘏𝘦𝘳𝘣𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘊𝘰𝘮𝘱𝘭𝘦𝘵𝘦 𝘊𝘦𝘭𝘭𝘶𝘭𝘢𝘳 𝘙𝘦𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯: “Un bun exemplu legat de alcalinizarea corpului il intalnim in medicina de urgenta, in camerele de urgenta cind aproape întotdeauna se administrează perfuzie cu soluție salină normală, care este o soluție de sodiu. Sodiul este numit „marele alcalinizant”. Acest lucru ajută la inversarea acidozei, principalul motiv pentru care avem probleme în primul rând. Acidoza este egală cu durerea, umflarea și inflamația.
Fructele și legumele crude acționează la fel ca soluția salină normală, dar sunt mult mai energizante și nutritive. Nu te poți alcaliniza în mod corespunzător dacă nu consumi alimente crude, coapte și vii.”
În ceea ce privește detoxifierea, alimentele care formează reactii alcaline hrănesc și ajută corpurile noastre să se detoxifice la un nivel mai profund, în timp ce alimentele care formează acizi încetinesc sau inhibă procesul de detoxifiere. Acest lucru este important de luat în considerare atunci când vă concentrați pe vindecarea simptomelor bolii și a bolii prin curățarea țesuturilor corpului.
Acizii sunt corozivi în natură, iar elementele alcaline neutralizează acești acizi. Cu toate acestea, acizii sunt încă necesari pentru ionizare și oxidare. Nu lipsesc studiile care arată beneficiile pentru sănătate ale consumului unei diete predominant pe bază de plante, bogată în fructe și legume alcaline. Este recomandat să consumați aproximativ 80-90% alimente alcaline și 10-20% alimente care formează acizi.

»Ce efecte au alimentele care formeaza reactii acide asupra corpului nostru?
Alimentele care formează acizi sunt inflamatorii prin natură. Sunt bogate în sulf, fosfor și azot. Cu cât mâncăm mai multe alimente acide, cu atât acest lucru se adaugă mai mult la sarcina acidă a corpului și cu atât corpul trebuie să muncească mai mult pentru a aduce pH-ul înapoi în echilibru.
3.) Organismul face acest lucru absorbind mineralele alcaline, cum ar fi calciul, magneziul și fosforul din oase, dinți și alte organe, și eliberându-le în sistemul limfatic pentru a neutraliza acizii și a restabili echilibrul.
4.) Consumul în exces de alimente bogate în proteine, care formează acizi, poate duce la scăderea densității osoase dacă nu sunt neutralizati cu alimente alcaline.
5.) Acidoza metabolică poate crește rata de degradare a proteinelor musculare.
6.) Consumul unei diete bogate în fructe și legume alcaline bogate în potasiu ajută la păstrarea masei musculare.
7.) O dietă bogată în alimente care formează acizi poate duce și la boli renale cronice.
8.) Există multe de dovezi care arată că un micromediu extern acid al celulelor duce la leziuni tisulare, inflamație și joacă un rol semnificativ în progresia și migrarea cancerelor.
9.) Produsele de origine animală irită în special celulele corpului și mucoasa. Acest lucru se vede mai ales la produsele lactate. Ele activează un răspuns imunitar și creează producția de mucus in organism.
Cu cât mâncăm mai mult, cu atât mai multă congestie se creează și se depozitează în plămâni, in cavitățile sinusurilor, canalele urechilor, gât și intestine. Acest lucru determină creșterea celulelor albe din sânge, creează inflamație și promovează un mediu pentru ca agenții patogeni să prospere.
10.) Alimentele vegetale care formează reactii alcaline, care au alcătuit predominant dieta strămoșilor noștri, au fost înlocuite cu alimente procesate dense energetic, sărace în nutrienți. Acestui tip de dietă ii lipseșc mineralele esențiale precum magneziul și potasiul, este bogata în grăsimi saturate și induce o stare de acidoză metabolică în organism.

Nu este o coincidență că cei mai mulți oameni din ziua de azi consumă o dietă cu alimente care formează acizi și bolile inflamatorii precum bolile de inimă, cancerul, obezitatea, ulcerațiile și tulburările congestive sunt la cote maxime.
Exemple de alimente care formeaza reactii acide sau alcaline.

Alimente alcaline:
pepene verde, papaya, portocale, lămâi, mango, mere, curmale, struguri, curmale, avocado, lime, kiwi, grapefruit, sapot, jac, căpșuni, mure, zmeură, nectarine, fasole verde, broccoli, conopidă, țelină, spanac, castraveți , dovlecel, usturoi, măsline, dovleac, dovleac, cartofi dulci, dulse, varec, salată verde, varză, verdeață de muștar, coriandru, mentă, pătrunjel, rucola, mărar.
Alimente care formează acizi:
carne, alcool, cafea, pâine, produse din făină, ulei procesat, brânză, lactate pasteurizate, burgeri, pizza, ciocolată, majoritatea cerealelor, sare, produse din soia, fasole, majoritatea nucilor, majoritatea semințelor, ouă.
Corpurile noastre lucrează constant pentru a menține o stare de homeostazie, inclusiv menținerea unui echilibru constant al pH-ului atât în ​​sânge, cât și în sistemul limfatic.

Alimentele pe care le consumați vă vor ajuta fie la hrănirea, curățarea și regenerarea corpului, fie inflamarea, otrăvirea și degenerarea organismului.
~ Reeve Moreau